İstanbul Tabip Odası’ndan doktorlara çağrı: Kutulara sahip çıkın
İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetimi, “Seçimler ve Hekimler: ‘Gitsinler’ Diyenleri Unutmayız” sloganıyla 14 Mayıs seçimlerinden beklenti ve taleplerini düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru’nun okuduğu basın açıklamasında, tüm doktorlara 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde oy kullanmaya ve seçim sonuçları kesinleşinceye kadar oylarını ve sandıklarını korumaya çağrıldı.
ANKA’dan yapılan açıklamada, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekildi:
BU SEÇİMLER, 20 YILLIK BASKI ‘TEK ADAM REJİMİNİN’ OYLANACAĞI BİR REFERANDUM OLACAK:“Türkiye 10 gün sonra seçime gidiyor. Cumhuriyetin 100. yılında yapılacak bu seçimler aynı zamanda ‘Asrın Seçimi’ olacak. Öte yandan bu seçimler 20 yıllık bir birikimin sonucu. AKP iktidarı, 20 yıllık emek, doğa, kadın, LGBTİ+ politikaları, 20 yıllık baskıcı ‘Tek Adam’… İstanbul Tabip Odası olarak ülkemizin kaderini belirleyecek bu seçimleri çok önemsiyor, tüm meslektaşlarımızı 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde oy kullanmaya ve seçim sonuçları kesinleşene kadar oylarına ve sandıklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Meslektaşlarımızın farklı siyasi eğilimleri ve tercihleri olduğunu kabul ediyoruz. Biliyoruz ve anlıyoruz ama bekliyoruz. tercihlerini yaparken bu 20 yılda yaşadıklarımızı unutmasınlar.
İŞİMİZİ DEĞERLENDİRENLERİ, MESLEĞİMİZİ HAFİFÇEYENLERİ UNUTMUYORUZ: Unutmuyoruz: ‘Doktorların eli hastaların cebindedir’ diyenleri unutmuyoruz. ‘Doktor Efendi devri bitti’ diyenleri unutmuyoruz. “Doktorlara iğne yapmıyorum. Adamı felç edecekler alimallah! ‘Giderlerse bırakın gitsinler’ diyenleri unutmuyoruz. Emeğimizi değersizleştirenleri, mesleğimizi itibarsızlaştıranları unutmayız diyenleri unutmuyoruz. Biz buna sahibiz. Vatanımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz. Mesleğimizi, mesleki bağımsızlığımızı ve mesleki onurumuzu koruruz. ‘Herkes için eşit, ücretsiz, kaliteli sağlık’ sloganımızın arkasındayız.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru taleplerini şöyle sıraladı:
“Çağdaş, laik, demokratik, emeğin kıymetinin bilindiği, eşit, özgür, barışçıl, kardeşçe bir ortamda yaşamak istiyoruz.
– Tamamen kamusal, sosyalist bir ‘Başka Sağlık Sistemi’ istiyoruz.
– Uzun süreli eğitimimiz; 24 saat vardiyalarda, polikliniklerde, acil servislerde, ameliyathanelerde ağır çalışma koşulları altında tükettiğimiz canımızın, emeğimizin ve mesleğimizin karşılığını istiyoruz.
– Uygun fiyat ve insanca çalışma koşulları istiyoruz.
‘ŞEHİR HASTANELERİ DERHAL Kamulaştırılmalı’
– Dünya Bankası-Uluslararası Para Fonu-AKP ürünü olan ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan derhal ve tamamen vazgeçilmelidir.
– Sağlığı ticarileştiren, sağlık hizmetlerini metalaştıran, eşit, ücretsiz, kaliteli sağlık hizmetinin önündeki en büyük engel olan sağlıkta her türlü katkı-katılma payları ve ek fiyatlar kaldırılmalıdır.
– Sağlık hizmetleri prime dayalı genel sağlık sigortası yerine genel bütçeden finanse edilmeli ve sağlık hizmeti sunumu ile finansmanı birleştirilmelidir.
– Aşı ve ilaçların kamusal üretimi ve dağıtımı sağlanmalıdır.
– Sağlık ortamlarında şiddetin ortadan kaldırılması için TTB’nin hazırladığı Sağlıkta Şiddet Yasası bir an önce çıkarılmalıdır.
– Birinci basamakta ‘sağlık hizmetlerinin toplumsallaştırılması’ döneminde olduğu gibi, bölge/nüfusa dayalı, ekip hizmetine dayalı bir sistem benimsenmeli, aile hekimleri ve aile sağlığı personeline memur statüsü verilmelidir.
– Sağlık Bakanlığı hastanelerinin her türlü ekip ve altyapı eksiklikleri giderilmelidir.
– ‘Kamu-Özel İşbirliği’ modeliyle kurulan ‘Şehir Hastaneleri’ derhal kamulaştırılmalıdır.
‘TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ BAĞIMSIZ OLMALI’
– Tıp fakülteleri hastaneleri ekonomik, idari ve akademik olarak özerk hale getirmelidir.
– Hekimler arasında dayanışma yerine rekabete yol açan, hekimliği değersizleştiren, hastaları “puan”a çeviren “performansa göre ücretlendirme” sisteminden vazgeçilmelidir.
– Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan ve vatandaşların sağlık hakkını engelleyen, hekimlerin mesleki ve klinik bağımsızlığını ortadan kaldıran tüm kısıtlamalar kaldırılmalıdır.
– Hekimlerin tedaviyi düzenlemesine yönelik tüm düzenlemeler Türk Tabipleri Birliği ve uzmanlık derneklerinin katılımıyla ve bilimsel çalışmalara dayalı olarak yapılmalıdır.
‘Her türlü esnek-düzensiz çalışma ve işbirliğine son verilmeli’
– Kamu sağlık kurumlarında her türlü esnek ve ölçüsüz mesai ve angaryaya son verilmelidir.
– Türk Tabipleri Birliği, özel sağlık kuruluşlarında görev yapan hekimlerin sözleşmelerine taraf olarak kabul edilmeli; işten çıkarmalar Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği’nin iznine tabidir.
– Emekçi sağlığı alanının ‘Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri/OSGB’ler’ üzerinden ticarileştirilmesine son verilmeli; İşyeri hekimlerinin eğitim, atama ve ücretlerini belirlemede Türk Tabipleri Birliği yetkili olmalıdır.
– Toplum nezdinde hekimler, sağlık çalışanları ve hastalar hakkında aşağılayıcı, saygısız ve küçük düşürücü söylemlere son verilmelidir.
‘ARTILARIMIZ EMEKLİ İLAÇLARA YANSITILMALIDIR’
– Hekim ücretleri, iş güvencesi ve emekliliği ile tek bir işte yaşamayı yansıtacak şekilde düzenlenmeli; Ücret artışlarının halen emekli olan hekimlere yansıtılması sağlanmalıdır.
– Tıbbın alternatifi olmadığı göz önünde bulundurularak modern tıbba karşı her türlü şarlatan yasaklanmalıdır.
– Sağlıkta 20 yıl süreyle ‘liyakate değil sadakate dayalı’ tüm atama ve terfiler iptal edilmelidir.
– Sağlık ortamlarımızda her türlü dini ve gerici düzenleme ve uygulamalara son verilmelidir.
– Meslektaşlarımızın ülkemize, mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkmak için her zaman olduğu gibi 14 Mayıs’ta da gereğini yapacaklarını biliyor ve inanıyoruz.