Bitkisel Üretim 2. Tahmini, 2023
Bu bültende yer alan bilgilerin toplanması, işlenmesi ve yayına hazır hale getirilmesinden Tarım ve Orman Bakanlığı, yayınlanmasından ise Türkiye İstatistik Kurumu sorumludur.
Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin ediliyor
2023 yılı üretim ölçümlerinin ikinci varsayımında, tahıl ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) bir önceki yıla göre %7,7; sebzelerde %0,3; Meyve, içecek ve baharat bitkilerinin ise %2,2 oranında artacağı varsayılmıştı. Buna göre 2023 yılı üretim rakamları tahıl ve diğer bitkisel ürünlerde yaklaşık 75,9 milyon ton; Sebzelerde 31,7 milyon ton; Meyve, içecek ve baharat fabrikalarında ise 27,4 milyon ton olacağı iddia edildi.
2023 yılında tahıl üretiminin bir önceki yıla göre artacağı iddia edildi
Tahıl ürünleri üretiminin 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,4 artarak yaklaşık 41,5 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 10,4 artışla 21,8 milyon tona, arpa üretimi yüzde 5,9 artışla 9 milyon tona, çavdar üretimi yüzde 6,2 artışla 290 bin tona, yulaf üretimi ise yüzde 12,3 artış gösterdi. 410 bin tona çıkacağı öngörülüyordu.
Kuru baklagiller kümesinde nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 575 bin ton, 242 bin ton ve 424 bin ton olacağı öne sürüldü. Yumru bitkilerinden patatesin üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artarak 5,6 milyon tona çıkacağı iddia edildi.
Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 11,3 azalışla 137,5 bin tona, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 13,8 azalışla yaklaşık 2,2 milyon tona gerileyeceği tahmin edildi.
Şeker pancarı üretiminin yüzde 16,9 artarak 22,5 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyordu.
2023 yılında sebze üretiminin bir önceki yıla göre artacağı iddia edildi
Bitkisel ürünler üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak 2023 yılında yaklaşık 31,7 milyon tona ulaşacağı varsayıldı.
Sebze salkımı ürünlerinden domateste yüzde 2,3, soğanda yüzde 10,6, salçalık kapya biberde ise yüzde 8,3 üretim artarken; Karpuzda yüzde 7,6, kavunda yüzde 11,9, salatalıkta ise yüzde 6,0 oranında üretim azalması olacağı tahmin edildi.
2023 yılında meyve üretiminin bir önceki yıla göre artacağı varsayıldı
Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,2 artarak yaklaşık 27,4 milyon tona ulaşacağı tahmin edildi.
Meyve grubunda bir önceki yıla göre elmada %2,8, zeytinde ise %54,6 oranında üretim azalması beklenirken; Toplam şeftali ve nektarin üretiminde yüzde 7,7, kirazda yüzde 15,4, vişnede ise yüzde 18,8 artış olacağı öngörülüyordu.
Turunçgillerden mandalinada yüzde 58,1, portakalda yüzde 71,7 ve limonda yüzde 75,0 üretim artışı öngörülüyor. Sert kabuklu meyveler arasında fındıkta %15,0, antep fıstığında ise %26,4 üretim düşüşü; Cevizde yüzde 18,8 oranında üretim artışı olacağı varsayılmıştı.
Muz üretiminde yüzde 6,4 oranında azalma olacağı öngörülüyordu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı