Almanya’da sanayi üretimi Şubat’ta beklentilerin üzerinde yüzde 2 arttı
Almanya’da sanayi üretimi, Şubat ayında motorlu taşıt imalatındaki önemli artış sayesinde bir önceki aya göre yüzde 2 artarak beklentileri aştı.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin kesintili Şubat ayı verilerini açıkladı.
Beklentiler 0,1 artış yönündeydi.
Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2 artarak ekonomistlerin varsayımlarını aştı. Beklenti, sanayi üretiminin yüzde 0,1 artmasıydı. Sanayi üretimi yüzde 2 düşüş beklentisine rağmen 2022 Şubat ayına göre yüzde 0,6 arttı.
Yüzde 3,5 olarak açıklanan Ocak ayı sanayi üretimi artışı da yüzde 3,7 olarak revize edildi. Sanayi üretimi Aralık 2022’de yüzde 2,4 düşmüştü.
Veriler, elektrik ve inşaat hariç sanayi üretiminin Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 arttığını ortaya koydu. Söz konusu dönemde sanayi üretimi içinde sermaye malı üretimi yüzde 3,4, ortak mal üretimi yüzde 1,8 arttı.
Şubat ayında bir önceki aya göre tüketim malı üretiminde yüzde 1,4, inşaatta yüzde 1,5 artış kaydedildi. Elektrik üretimi ise yüzde 1,1 düştü.
Destatis’ten yapılan açıklamada, Şubat ayında otomotiv bölümünde yaşanan önemli artışın genel sanayi üretimine büyük katkı sağladığı ifade edilerek, “Almanya’daki en büyük sanayi sektörü (otomotiv) üretimini bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artırdı. Ocak 2023, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmıştır.” söylendi.
Öte yandan Almanya’da fabrika siparişleri, gemi, demiryolu ve askeri araçlardaki yüksek siparişlerin etkisiyle Şubat’ta üst üste üçüncü ayda yüzde 4,8 arttı.
Bu yıl yüzde 0,2 büyüme bekleniyor
Almanya ekonomisi 2022’nin son çeyreğinde elektrik krizi ve rekor enflasyon nedeniyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 küçüldü.
Kovid-19 salgını sürecinde ortaya çıkan darboğazlar hafiflese de faiz oranlarındaki artış, ekonomiye olan güvenin azalması ve tüketicilerin alım gücünün düşmesi sonucunda talepteki sakinleşme ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. alışılmadık derecede yüksek bir enflasyon ortamında.
Ekonomistler, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin teknik olarak resesyonda olduğunu belirtirken, GSYİH’nın bu yılın ilk çeyreğinde düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini belirtiyor.
Teknik bir durgunluk, “GSYİH’de dörtte iki daralma” olarak adlandırılır.
10 yıllık iyi ekonomik büyümenin ardından Almanya, Kovid-19 salgınının ilk yılı olan 2020’de 2009’dan bu yana ilk kez resesyona girdi.
Alman hükümeti bu yıl ekonomide yüzde 0,2 büyüme bekliyor.